Månskensprinsen

Månskensprinsens ensemble på Karelias scen
Månskensprinsens ensemble på Karelias scen

Vintern 2023 satt Kulturhuset Karelia upp familjepjäsen Månskensprinsen. Det var en nyskriven pjäs för hela familjen av fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff och dramatikern Anna Simberg.

Efter ett par exceptionella år blickade Kulturhuset Karelia framåt och satsade igen på en egen teaterproduktion. – Vi vill erbjuda publiken ett mångsidigt utbud av evenemang och samtidigt erbjuda aktörer en scen att stå på. Vi har ett speciellt intresse för barn- och ungdomskultur vilket gör denna familjepjäs speciellt välkommen, berättar verksamhetsledare Elin Sundell.

Den sagoaktiga berättelsen handlar om prins Aurelian som växer upp i ett slott med sin mor drottningen och tre älvor. När solen går ner vaknar han, och vid gryningen går han och lägger sig. Prinsen har aldrig varit utanför slottets murar men en dag lämnar han slottet för att upptäcka världen tillsammans med den nyfikna flickan Tea. Prins Aurelian får för första gången uppleva dagsljus, stadsvimmel och andra människor.

Månskensprinsen skulle ursprungligen ha haft premiär på Wasa Teater i mars 2020, men coronarestriktionerna satte käppar i hjulen för produktionen. Samma sak skedde våren 2021. Pjäsen fick i stället världspremiär på Karelias scen i Ekenäs den 4 februari 2023.

– Jag är så glad åt att Månskensprinsen äntligen ska få komma upp på scen, säger Maria Turtschaninoff. Extra glädjande är att det sker i min hemort Raseborg!

Månskensprinsen är Maria Turtschaninoffs första pjäs. Pjäsen är skriven inom ramen för Kulturfondens specialprojekt Ung Dramatik. Till sin hjälp har Turtschaninoff haft dramaturgen och dramatikern Anna Simberg, och de har tillsammans skrivit manuset.

Turtschaninoff är en av Finlands mest framstående fantasyförfattare, och hennes romanserie Röda Klostret har hittills utkommit i 28 länder.

Regissör är Marja Vuori och för scenografin svarar Erik Salvesen. Marja Vuori är regissör och teaterpedagog och har jobbat senast i Österbotten, bland annat vid Wasa Teater och Korsholms Teater. Marjas spetskompetens är att skapa underhållande pjäser med högt konstnärligt värde.

– Det som jag fastnade för i Månskensprinsen är magin. Det är frågan om en magisk sagopjäs där man dras in i ett äventyr med stort hjärta. Pjäsen berör och roar. Jag ser mycket fram emot att börja repetera och skapa teatermagi på scenen med ensemblen, säger Marja.

Kontakt: [email protected] och [email protected]

Pjäsen var en fantasiberättlese som lyfter fram spänning, magi, vänskap och mod.

Ensamble
Edward Friis
Alice Olin
Annina Vartio
Kalle Dönsberg
Johannes Holmberg
Fia Lundström
Kennet Lindholm
Emma Kullberg
Edith Holmberg
Maya Hallgren
Elvira Ahlfors
Ebba Andberg
Anna Bäckman
Ines Eklund
Astrid Holmberg
Carolina Landers
Erin Stenström

Produktionsteam
Maria Turtschaninoff, manus
Anna Simberg, manus
Marja Vuori, regissör
Emma Kullberg, regiassistent
Erik Salvesen, scenograf
Jani Tasanko, snickare
Samuli Turunen, musik
Anita Sandholm, kostymör
Alexandra Stjernberg, maskör
Kristoffer Dahlström, ljudtekniker
Gugge Wasenius, ljusdesigner
Julian Ekholm, ljustekniker
Laura Pulli, ljusassistent
Ika Wickström, grafik
Ian Granström, fotograf
Mona Salama, producent

Bidragsgivare och sponsorer

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse, Emilie och Rudolf Gesellius fond, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Konstsamfundet, Kungsgårdsstiftelsen, Oskar Öflunds Stiftelse, Raseborgs stad, Stiftelsen för Ekenäs Sparbank, Svenska folkskolans vänner, Svenska kulturfonden, Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse, William Thurings stiftelse