Ekåsen 100 år

Regissör Henrika Andersson
Regissör Henrika Andersson,
fotograf Matilda Audas Björkholm
Manusförfattare Hanna Åkerfelt
Manusskribent Hanna Åkerfelt,
fotograf Leena Koskela.

Kulturhuset Karelia gör en ny teaterproduktion om
mentalsjukhuset Ekåsen som öppnade för 100 år sedan

Vintern 2024 sätter Kulturhuset Karelia upp en nyskriven teaterföreställningen om Ekåsen, för att uppmärksamma mentalsjukhusets jubileumsår. Föreställningen lyfter upp temat mental hälsa och berättar om vården och händelser både bland personal och patienter. Det är en nyskriven pjäs av manusförfattaren Hanna Åkerfelt, som baserar sig på författaren Tove Virtas bok Röster från Ekåsen, utgiven av Västnyländska kultursamfundet. Ekåsen stängde för gott vid årsskiftet 2016–2017.

– Vi vill genom kvalitativ scenkonst berätta om vår lokalhistoria, samtidigt skapa dialog om temat bland publiken, säger kulturhusets verksamhetsledare Elin Sundell. 

Henrika Andersson regisserar föreställningen medan konstnären Bettina Björnberg-Aminoff planerar scenografi och skapar tillhörande konst. För musiken står Carolina Wendelin. 

– Ekåsens historia rymmer den mänskliga existensens kärna: liv och död, humor och allvar, kärlek och hat, nåd och onåd. Här växlar tonerna från dur till moll med allehanda dissonanser. Berörande och angelägna historier om oss, med ett tema som inte precis förlorat sin aktualitet. Jag ser fram emot denna spännande resa och känner mig hedrad att få ingå i det proffsiga teamet, säger regissören Henrika Andersson. Hon har innan regisserat såväl proffs som amatörer och är själv skådespelare och författare. 

Berättelsen utspelar sig i huvudsak på 1950- och 1970-talen, men gör avstickare till vår tid och till Ekåsens början. Med värme, allvar, humor och vemod får publiken följa karaktärer genom åren som kämpade med sina val, sin mentala hälsa och sin framtid medan de försökte hantera världen och människorna omkring sig på samma gång. 

– Föreställningen handlar om människor. Både om människorna på de olika sidorna av staketen och dörrarna som skiljde Ekåsen från världen utanför, och om människorna som rörde sig mellan de två världarna, berättar manusförfattaren Hanna Åkerfelt.

Media

5.5.2023, Yle Västnyland, Berättelser från Ekåsen blir teater på kulturhuset Karelias scen: ”Här skalas alla masker bort”
24.4.2023, Västra Nyland, Ekåsen får teaterföreställning i Ekenäs – ”Handlar om människor”