Ekåsen 100 vuotta

Regissör Henrika Andersson
Regissör Henrika Andersson,
fotograf Matilda Audas Björkholm
Manusförfattare Hanna Åkerfelt
Manusskribent Hanna Åkerfelt,
fotograf Leena Koskela.

Kulttuuritalo Karelian uusi teatterituotanto kertoo
100 vuotta sitten avatusta Ekåsenin mielisairaalasta

Talvella 2024 teatteriesitys Ekåsenin mielisairaalasta saa ensi-iltansa Kulttuuritalo Karelialla, mielisairaalan juhlavuoden kunniaksi. Mielenterveys on keskeinen teema esityksessä joka kertoo hoidosta ja tapahtumista niin henkilökunnan kuin potilaidenkin keskuudessa. Esitys on käsikirjoittaja Hanna Åkerfeltin vasta kirjoitettu näytelmä, joka perustuu kirjailija Tove Virtan kirjaan Röster från Ekåsen, jonka on julkaissut Västnyländska kultursamfundet. Ekåsen suljettiin lopullisesti vuodenvaihteessa 2016–2017.

- Laadullisen esittävän taiteen avulla haluamme kertoa paikallisesta historiastamme ja samalla luoda aiheesta vuoropuhelua yleisön keskuudessa, sanoo kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Elin Sundell. 

Henrika Andersson on ohjaaja esityksessä, Bettina Björnberg-Aminoff suunnittelee lavastuksen ja luo siihen liittyvää taidetta. Musiikista vastaa Carolina Wendelin. 

- Ekåsenin historia sisältää ihmisen olemassaolon ytimen: elämä ja kuolema, huumori ja vakavuus, rakkaus ja viha, armo ja tyytymättömyys. Tässä nuotit vaihtuvat duurista molliin kaikenlaisilla dissonansseilla. Koskettavia ja kiireellisiä tarinoita meistä, jonka teema ei ole menettänyt merkitystään. Odotan innolla tätä jännittävää matkaa ja tunnen kunnian olla osa ammattimaista tiimiä, sanoo ohjaaja Henrika Andersson. Hän on aiemmin ohjannut sekä ammattilaisia ​​että harrastajia ja on itse näyttelijä ja kirjailija. 

Tarina joka sijoittuu pääosin 1950- ja 1970-luvuille, mutta esityksessä heijastuu myös meidän aikaamme ja Ekåsenin alku. Lämmöllä, vakavuudella, huumorilla ja surulla katsojat pääsevät seuraamaan hahmoja läpi vuosien, jotka kamppailivat valintojensa, mielenterveytensä ja tulevaisuutensa kanssa yrittäen samalla käsitellä maailmaa ja ympärillään olevia ihmisiä. 

- Esitys kertoo ihmisistä. Ihmisistä aidan ja ovien eri puolilla, jotka erottivat Ekåsenin ulkomaailmasta, sekä ihmisistä, jotka liikkuivat kahden maailman välillä, kertoo käsikirjoittaja Hanna Åkerfelt.

Näyttelijät
Anna Bäckman
Linus Mäkelä
Lotta Lerviks
Johan Finne
Anna Forsman-Granroth
Fia Lundström
Mikael Enberg
Göran Wadenström
Gun-Britt Färm
Sophie Lilja
Annika Cleo Hultman
Jennifer Karlsson
Jan Karell

Manusförfattare: Hanna Åkerfelt och Henrika Andersson
Regissör: Henrika Andersson
Bokens författare och mentor: Tove Virta
Konstnär och scenograf: Bettina Björnberg-Aminoff
Musik och ljuddesign: Carolina Wendelin
Regiassistent: Emma Kullberg
Producent: Anna Keto
Produktionsassistent: Camilla Sonck
Teknikansvarig: Sebastian Baba Sjöblom
Kostymör: Anita Sandholm
Maskör: Alexandra Stjernberg
Verksamhetsledare: Elin Sundell

Media

5.5.2023, Yle Västnyland, Berättelser från Ekåsen blir teater på kulturhuset Karelias scen: ”Här skalas alla masker bort”
24.4.2023, Västra Nyland, Ekåsen får teaterföreställning i Ekenäs – ”Handlar om människor”
8.9.2023, Västra Nyland, ”Skuggor från Ekåsen har premiär på Karelia i februari nästa år”
4.9.2023, Åbo Underrättelser, ”Repetitionerna för Ekåsenpjäs igång – ”En historia som får ge upphov till skratt och gråt””

Avustusten myöntäjät ja sponsorit

Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse, Emilie och Rudolf Gesellius fond, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Konstsamfundet, Kungsgårdsstiftelsen, Otto A. Malms donationsfond, Raseborgs stad, Stiftelsen för Ekenäs Sparbank, Svenska folkskolans vänner, Svenska kulturfonden, William Thurings stiftelse, Svenska Teaterföreningen i Finland, Lisi Wahls stiftelse